Namdal Historielag                                                                    7892 Trones     okt. 2008

 

Namdalskommunene v/ ordfører

Nord-Trøndelag Fylkeskommune

Namdal Fylkesmusèum IKS

Styret for Namdalsmusèet

Styret for Norsk Sagbruksmusèum, Spillum

Styret for Kystmusèet Woxengs Samlinger A/S / Norveg

Museumsdirektør Torunn Herje

Lokale historielag i Namdalen

 

Invitasjon til informasjonsmøte vedr. Namdal Fylkesmusèum IKS

 

Namdal Historielag sendte i sommer ut til namdalskommunene en liste med spørsmål relatert til organiseringen av Namdal Fylkesmusèum IKS. Vi har mottatt svar fra de fleste kommunene. Disse blir lagt fram på møtet. Undersøkelsen er fra vår side fundert på usikkerhet om i hvor stor grad lokalmiljøene er tilfreds med nåværende organisasjon slik den fortoner seg i dag – og om denne er i tråd med hovedintensjonene i ABM-reformen.

 

Namdal Historielag har et sterkt ønske om at hele Namdalen bør stå bak og etablere et felles eierforhold til den nye organisasjonen. Undersøkelsen som er gjennomført viser at flere deler dette synet med oss. Derfor inviterer vi med dette til et informasjonsmøte, hvor museums-styrer Hans Pedersen v/ Helgelandsmusèene har sagt seg villig til å orientere om ordningen som praktiseres i hans region. Dette møtet vil bli satt på

 

      Overhalla Hotell på Ranum i Overhalla torsdag den  16. oktober  kl. 12.00.

 

Vi ber en representant for kulturavdelingen i fylket komme å redegjøre for i hvilken grad organiseringen som nå er under gjennomføring i Namdalen er i tråd med intensjonene i ABM-reformen. En ønsker videre å få kjennskap til hvilke muligheter den administrative ledelsen i Namdal Fylkesmuseum IKS har for å ivareta også de mindre museenes faglige og økonomiske behov – med dagens oppbygning.

 

Ut fra de svarene Namdal Historielag har mottatt på våre spørsmål, forventer vi at kommunene – men også øvrige inviterte – griper den muligheten for informasjon som det legges opp til fra vår side. Som ansvarlig og seriøs arrangør ønsker vi størst mulig deltakelse fra ordførere / politikere i ledende posisjoner. I tillegg må disse representantene gjerne ta med seg administrativt personale, og / eller personer med verv / spesielle oppdrag innenfor lokal kultursektor.

 

Vi er overbevist om at vårt engasjement og tiltak ikke bare er nyttig, og ønskelig for mange, men faktisk nødvendig for at organisasjonen via en endrings- og utviklingsprosess skal nå målene i museumsreformen, og skape nytt giv og lokalt engasjement. Vi viser ellers til innspill i lokalpressa i slutten av uke 41, hvor styret i Namdal Historielag vil redegjøre for bakgrunnen for initiativet som er tatt. Vel møtt til informasjonsmøtet.

 

Med hilsen

Namdal Historielag

 

Arne Bjørhusdal

styreleder

 

                       Resultatet av spørsmålene som ble sendt kommunene

 

    Navn

To eiere ok

         ?

50-100.000 ?

Spleiselag ?

Ønsker info

          ?

Kommentarer

 

 

 

 

 

 

Namd.eid

Vet ikke

nei

kanskje

ja

Info nødv.!

Overhalla

ja

ja

ja

ja

Pol. beh.

Grong

ja

ja

ja

ja

----”----

Høylandet

nei

nei

ja

ja

Ikke museum

Lierne

nei

ja

ja

ja

 

Namsskogan

nei

ja

ja

ja

Bra initiativ!

Namsos

Ønsker flere

 

 

ja

Samarb. IKS

Fosnes

nei

kanskje

kanskje

ja

Gjerne info!

Leka

nei

Øk. betinget

Øk. betinget

ja

Bistand som motytelse !

Røyrvik

 

 

 

ja

 

Nærøy

 

 

 

ja

 

Flatanger

 

 

 

ja

 

Vikna

 

 

 

ja